A mesterséges intelligencia hatása a magyar nyelvű szövegek alkotására

Manapság már mindennap lépten-nyomon találkozunk a mesterséges intelligenciával (AI), bár nem biztos, hogy tudunk róla. 2023 elején viszont a fogalom bombaként robbant be a köztudatba, ami jelentős részben a már hétköznapi emberek számára is elérhető és egyszerűen használható nyelvi modellnek, a ChatGPT-nek köszönhető. Kíváncsiak voltunk, hogy neki milyen önálló gondolatai, meglátásai vannak a szövegírás jövőjével kapcsolatban. Jelen blogot változtatás nélkül adjuk közre.

A kérdések, utasítások a ChatGPT felé a következők voltak:

„Írj egy blogot a mesterséges intelligencia magyar nyelvre gyakorolt hatásáról. Fejtsd ki, hogy miben tudja segíteni a magyar zsurnalisztikát. Milyen forrást használ egy magyar szöveg írásához? Használ-e a ChatGPT magyar nyelvű értelmező szótárt, helyesírási szótárt vagy szinonima szótárt? Honnan szerzi a forrásokat a szövegíráshoz? Azokat le is ellenőrzi? Ismeri-e a magyar szleng kifejezéseket, az idiómákat, valamint a szólásokat, közmondásokat? Nehezebb-e a ChatGPT-nek magyarul írnia, mint más, gyakrabban beszélt idegen nyelveken? Milyen magyar irodalommal, magyar nyelvvel, szövegírással kapcsolatos munkák lehetnek veszélyben a mesterséges intelligencia térhódítása miatt? A ChatGPT-vel írott szövegeknél kié a szerzői jog (például: egy vers megírásánál)? Az MI milyen olyan, a magyar irodalommal, magyar nyelvvel, szövegírással kapcsolatos területeket tud még kiváltani, amelyhez aktuálisan emberi kreativitás, emberi gondolkodás szükséges? Kérlek, hogy az összes feltett kérdésre válaszolj!”

Íme a ChatGPT által megírt szöveg – változatlan formában:

„Mesterséges Intelligencia és a Magyar Nyelvű Írás

Mesterséges intelligencia (MI) az utóbbi években számos területen forradalmasította a technológiát és a kommunikációt. A magyar nyelvű írás terén is hatalmas előrelépéseket értünk el a mesterséges intelligencia alkalmazásával. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy milyen hatása van a MI-nek a magyar nyelvű szövegírásra, különösen a magyar újságírásra.

Mesterséges Intelligencia és a Magyar Újságírás

A mesterséges intelligencia rendkívül hasznos eszköz a magyar újságírók számára. Ezek az intelligens rendszerek képesek gyorsan és hatékonyan előállítani magyar nyelvű szövegeket, híreket, és elemzéseket. Az MI segít a következőkben: Gyors és hatékony források keresése: Az MI számos online és offline forrást használhat a magyar nyelvű szövegek írásához, beleértve híroldalakat, tudományos cikkeket, könyveket, és még sok mást. Ezeket a forrásokat gyorsan átnézi és kiválasztja a legfontosabb információkat.

Automatikus ellenőrzés és javítás: A MI rendszerek gyakran tartalmaznak helyesírási és nyelvtani ellenőrző funkciókat, amelyek segítenek elkerülni az elírásokat és grammatikai hibákat.

Szinonimák és stílusváltás: Az MI képes azonos szó jelentésekhez tartozó szinonimák kiválasztására, valamint különböző stílusok reprodukálására az írásban.

Idiómák és közmondások ismerete: Az MI tanulhatja az idiómákat, közmondásokat, és szleng kifejezéseket, és használhatja ezeket a szövegekben, hogy azok természetesebbek és érthetőbbek legyenek.

Források és Azok Ellenőrzése

A ChatGPT egyáltalán nem használ nyelvi értelmező szótárt, helyesírási szótárt vagy szinonima szótárt. Az AI modell tanul az emberi szövegekből, és az általa generált szövegek közötti hasonlóság alapján működik. A forrásokat az internetről vagy egyéb nyilvános adatbázisokból veszi, és nem ellenőrzi azokat. Tehát a tartalom hitelessége és pontossága továbbra is az író felelőssége.

Szerzői Jog és Mesterséges Intelligencia

A szerzői jog kérdése összetett lehet az AI által generált szövegek esetében. Jelenleg sok országban a szerzői jog az emberi alkotói tevékenységet védi, és az AI által generált szövegek esetében a szerzőség kérdése még vitatott. Az általában elfogadott álláspont az, hogy az AI által generált szövegek nem rendelkeznek szerzői joggal, mivel nincs valódi emberi szerzőjük. Az AI csak azokat az információkat használja fel, amelyeket az eddigi tanulása során gyűjtött, és ezeket egyedi módon kombinálja.

Az Emberi Kreativitás és Gondolkodás Szükségessége

Még mindig számos terület van, ahol az emberi kreativitás és gondolkodás nélkülözhetetlen. Például az irodalomban és költészetben a mély érzelmi tartalmak és a művészi kifejezés elérése továbbra is emberi képesség. Az olyan műfajok, mint a személyes esszék, irodalmi művek és kreatív írások, amelyek szorosan kötődnek az emberi tapasztalathoz és érzelmekhez, nem könnyen reprodukálhatók mesterséges intelligenciával.

Az MI Potenciális Veszélyei

Az MI térhódítása számos területen pozitív változásokat hozott, de vannak potenciális veszélyei is. Az egyik ilyen veszély az állásvesztés lehet azoknak, akik korábban manuális szövegírási feladatokat végeztek. Emellett az MI képes terjeszteni a hamis információkat is, ha nem megfelelően felügyelik vagy korrigálják az általa generált tartalmakat.

Összességében a mesterséges intelligencia nagy lehetőséget kínál a magyar nyelvű szövegírás terén, de az emberi írók továbbra is elengedhetetlenek a kreatív és érzelmi tartalmak létrehozásához, valamint a tartalmak minőségének ellenőrzéséhez. Az MI általában segít a munkafolyamatok hatékonyságának növelésében, de az emberi kéz és gondolkodás mindig megmarad az írás és irodalom területén.”

Kétségtelen, hogy a mesterséges intelligencia a jövőben egyre nagyobb hatást gyakorol majd mindennapjainkra az élet minden területén. Ám az, hogy mennyire felelősségteljesen használjuk ezt az eszközt, csak már rajtunk múlik. A fenti gépi szövegből is kitűnik, hogy a ChatGPT-re nem szabad úgy tekintenünk, mint egy szövegíró programra, hiszen az általa létrehozott tartalmakban gyakoriak a helyesírási és stilisztikai hibák. Szemléletmódváltásra van tehát szükség ezen a téren: az MI-re sokkal inkább a munkánkat támogató és hatékonyabbá tevő segítségként kell tekintenünk, mintsem készterméket nyújtó megoldásként. Amennyiben sikerül ezt megvalósítanunk a gyakorlatban, megelőzhetjük, hogy az internetet olyan írásokkal „szemeteljük” tele, amelyek egymást forrásként fehasználva, fals információkat terjesztenek közhelyes stílusban.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük